. La meitat de la cinquantena de concerts programats són estrenes de disc i projectes en viu
· S’estima una xifra de públic superior als 120.000 espectadors
· Impuls al sector amb un miler de micro-reunions als speed meetings i més de 700 professionals inscrits
· Creix la presència de programadors internacionals
Música per descobrir i fer girar a l’MVLab
L’equip de direcció artística del Mercat – format per Marc Lloret, Oriol Roca i Maria Lladó – segueix amb la seva línia de programar propostes que destaquin per la seva singularitat, risc i rigor artístic.
La programació, que es reparteix entre MVLab – apartat professional del Mercat de Música Viva de Vic – i el festival – amb programació per al públic general – es va inaugurar la nit de dijous amb una sèrie de concerts pensats per celebrar l’efemèride del 25è aniversari. La direcció artística actual ha convidat als sis anteriors directors a programar una sèrie de concerts que han servit d’homenatge a l’impuls que cadascun d’ells ha donat al MMVV al llarg d’aquests 25 anys.
Marc Lloret afirma que “la nit dels 25 anys va ser un èxit, tant de públic com de nivell artístic. Totes les propostes presentades definien molt bé el tarannà de cada un dels 6 directors artístics que han passat pel Mercat abans que nosaltres i els diferents moments del MMVV”.
Aquestes propostes són: Víctor Jou (1989-1992) va presentar Mercy, Mercy Soul, Jordi Turtós (2002-2003) Cabo San Roque, Manel Montañés (2004-2007) Tui Higgins & Xavier Monge jazz Project, Lluis Puig (2008-2010) aposta per The New Catalan Ensemble & Andrea Motis & Joan Chamorro; i La Troba Kung-Fú va tancar la nit a proposta de Carles Sala (1996-2001).
El concert inaugural va anar a càrrec del trio inèdit format per Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver, a proposta de l’antic director Ramon Muntaner (1993-1995). Els tres artistes, de tres generacions diferents i amb una forta vinculació amb el Mercat, van presentar un concert singular amb cançons de tots tres. Segons Marc Lloret, “tots els que vam assistir a aquest concert vam tenir la sensació de veure un espectacle irrepetible. No hi havia intenció de girar-lo, però els artistes s’ho van passar tan bé que és probable que li donin continuïtat. Si fos el cas, potser no haurà estat una ocasió única però sí irrepetible per la màgia de la primera vegada”.
Premi Puig-Porret
Maria Coma va ser la guanyadora del premi Puig-Porret de l’any passat i enguany ens ha vingut a presentar el seu nou disc i espectacle Celesta. Marc Lloret comenta que “aquesta presentació suposa una nova orientació pel que fa a la composició de la Maria Coma que s’endinsa en universos més densos i èpics, així com instrumentalment més complexos. L’instrument Baschet que han creat a partir de l’aportació del premi és preciós, sona bé i aporta un gran atractiu al directe. Arrel de la presentació al Mercat de divendres – que va exhaurir entrades – té ja dates confirmades”.
El projecte ‘Nautilus Lab’ del compositor i pianista Xavier Lloses ha estat el guardonat amb el Premi Puig-Porret 2013 que s’ha lliurat durant la Festa de Celebració dels 25 anys del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). El premi, que distingeix el millor projecte de creació musical, té l’objectiu de facilitar la producció d’un espectacle de música en directe que s’estrenarà en la següent edició del MMVV. Atorgat per la Fundació Puig-Porret, manté la dotació econòmica de 10.000 euros, convertint-lo en el premi musical més important del país.
Un Mercat ple d’estrenes
Aquesta vint-i-cinquena edició la programació artística del Mercat de Música Viva de Vic ve farcida d’estrenes de discs i projectes: concretament en són 25, tantes estrenes com anys fa el Mercat. D’entre les presentacions de nous treballs hi trobem el nou disc del trio vigatà, La iaia que ha exhaurit localitats; el nou treball del multi-instrumentista Mau Boada amb el seu projecte Esperit!; els ritmes contundents del nou treball d’Anímic; el folk electrònic de Le Parody, el rock provinent d’Euskadi d’Audience; l’eclecticisme tant singular i celebrat per la crítica del projecte de Raül Fernández, Refree; el nou treball conjunt després de 10 anys del seu debut d’una de les referències del hip-hop estatal, Tote King & Shotta; el nou single de la jove formació madrilenya The Parrots; el nou disc d’una formació amb gran projecció internacional com The Right Ons, el rap aragonès de Sharif, o el pop-rock electrònic de la banda del Raval 08001 que tornen a l’escena amb nou disc i documental: Children rise. Els Pets que també havien de presentar també nou disc – Àrea petita – van haver de cancel·lar per un problema de salut del cantant, Lluís Gavaldà.
El Mercat ha acullit també presentacions de nous projectes com els de l’esperadíssim duo format pels virtuosos Llibert Fortuny i Diego Amador, la nova formació de quartet de l’incombustible Juan Perro; la coproducció del MMVV Líbera, projecte liderat per la reconeguda compositora i contrabaixista Giulia Valle; el nou projecte de la ex-cantant de Ojos de Brujo, Marinah y los Argonautas; la unió de la Free Art Ensemble amb el reconegut pianista mallorquí Agustí Fernández; o l’aventura en solitari de Pepino Pascual, entre d’altres.
També hi ha hagut un capítol reservat per a la descoberta de noves propostes que arriben a Catalunya i que ja estan consolidades internacionalment i a la resta de l’Estat. És el cas dels bascos Gari; del flamant nou projecte Paco Jordi i Guillermo Martorell, Valentina; del septet d’Angers Zenzile; o de la jove i aclamada cantant lisboeta, Carmen Souza.
La programació gratuïta, pensada per al gran públic i que es concentrarà divendres i dissabte a la Plaça Major i al Sucre està protagonitzada enguany per Oques Grasses, Che Sudaka i Macaco divendres a la plaça Major i Audience, Xoel López, Standstill i The Suicide of Western Culture divendres al Sucre. L’escenari del Sucre dissabte s’omple de hip-hop amb The Excitements, Sharif, Dremen i els ja esmentats Tote King & Shotta, mentre que a la plaça hi actuaran El Petit de Cal Eril, Delafé y las Flores Azules i Gossos.
Així mateix, la Programació OFF ha recollit les propostes del cicle Diversons, música per a la integració de l’Obra Social “la Caixa”, amb les actuacions de Ensemble Pelegrí, Primogénito, Aziza Brahim i Qbamba, el dissabte a la Plaça de la Catedral; les semifinals del concurs de maquetes Sona9 amb els concerts de Barra Lliure, La senyoreta descalça i The Crab Apples, i el concert dels guanyadors de l’anterior edició, Empty Cage, el divendres a la Plaça de la Catedral; i la proposta impulsada per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vic, Vic Jove, amb les actuacions de Siracusa, Nult i Núria Graham diumenge a partir de les 18h també a la Plaça de la Catedral.
Tancarà el MMVV la programació de diumenge al matí a la plaça de la Catedral, pensada per a públic familiar. El primer concert anirà a càrrec de Carles Belda, Rafalito Salazar, Joan Colomo i Joan Garriga que tocaran sota el segell de 1, 2, 3… Pica Bressola, i el segon concert anirà a càrrec dels mallorquins Tiu i les seves particulars lletres gastronòmiques. La tarda de diumenge arriben les propostes de l’OFF Mercat – VicSona amb Siracusa, Nult i la Núria Graham.
Gràcies al bon temps i a una Plaça Major plena a vessar, s’estima la xifra de públic d’aquest 25è aniversari del Mercat serà de 120.000 persones.
L’MVLab ha assolit l’objectiu d’eficiència fixat
Marc Lloret considera que l’objectiu de cerca de l’eficiència que l’equip del Mercat s’havia fixat s’ha assolit. S’han ampliat les reunions de venda i generació de negocis amb gairebé 1.000 micro-reunions als speed meetings. Han assistit al mercat un total de 724 professionals (gairebé 200 periodistes) amb una creixent presència internacional, i – amb una aposta per punts de trobada més petits i assequibles, fugint del clàssic estand i afavorint la proximitat.
El Mercat de Música Viva de Vic, en el seu 25 aniversari, es consolida com a espai de trobada i hub de negoci per al sector musical. Aquest any presència de professionals internacionals ha augmentat amb un total de 77 persones provinents dels cinc continents. Els països que encapçalen el rànquing de programadors internacionals són França amb 19 i Regne Unit amb 13. D’Amèrica Llatina en venen 8, 5 de Corea, 4 de Canadà i 2 d’Austràlia. Com cada any, també en aquesta edició hi ha una àmplia representació de països europeus.
Marc Lloret comenta que “s’estan tancant acords internacionals amb països com Austràlia i Corea del Sud. Cada vegada se’ns convida més a fires i trobades internacionals, ja ens hi esperen, i les relacions s’estan consolidant. L’any vinent ha de suposar un salt internacional important per al Mercat”.
De l’Estat espanyol, les comunitats amb més professionals assistents han estat: Euskadi (18), Andalusia (16), Madrid (14), Galícia (11), Aragó (8), València (7) i Balears (4).
Mercat com a hub del sector musical
Així mateix, pel que fa al món de la gestió i les idees s’han dut a terme al Mercat iniciatives col·lectives de sector molt rellevants. Vic es consolida com el Hub de la indústria musical espanyola i punt de trobada obligat per als professionals del món de la música.
Aquesta edició s’han incrementat els speed-meetings amb un horari més ampli de dues sessions més. Consisteixen a organitzar rondes d’entrevistes breus entre programadors i representants de grups per impulsar l’intercanvi i contacte professional prioritàriament per a la compra-venda de música en directe. Les peticions prèvies de reunions d’aquesta edició han estat de 1.500 – envers les 1.000 de l’edició anterior de 2012 – de les quals s’han acceptat prèviament un 50% i se n’ha fet un total de 1.000.
El Recinte Firal i el VIT han estat les seus de les activitats professionals de l’MVLab. Aquesta edició les activitats professionals s’han caracteritzat per unir associacions en jornades úniques, aplegant tots els agents. Aquesta sinergia ha generat una notable major assistència i més cohesió del sector.
D’entre les activitats dutes a terme cal destacar, la jornada Nous models de negoci, Apps&Music organitzada pel Servei de desenvolupament empresarial (SDE) del Departament de Cultura i la jornada Canviem l’IVA! organitzada pel SIM amb suport de l’SDE i del MMVV. També hi ha hagut presentacions de la Junta d’Andalusia, del Govern d’Euskadi, dels Premis ARC, de les Cases de la Música, dels ajuts de l’Institut Ramon Llull, del llibre d’Antoni Mas “Cooperatives de músics”, la presentació del Womex 2014 a Santiago de Compostel·la, un maridatge de vins DO Penedès amb música del Club Tr3sC, la festa del 20è aniversari de WAM Produccions i la trobada de l’Acadèmia catalana de la Música.
L’impacte econòmic del Mercat
L’estudi d’impacte del Mercat de Música Viva de Vic realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya l’any passat a partir de 2.000 enquestes va concloure que el MMVV va generar l’any 2011 gairebé 3,5 milions d’euros en contractacions corresponents a 747 contractes, una mitja de 3 contractes per organització assistent i un valor mig per contracte d’uns 4.626€.
Així mateix, els espectadors i professionals assistents a la 24a edició del MMVV el 2012 van realitzar una despesa directa sobre el municipi de Vic de gairebé 2 milions d’euros. Aquesta despesa genera un impacte de 4.134.114 euros sobre la producció i 2.075.186 euros sobre el valor afegit.
El Mercat de Música Viva de Vic va generar la passada edició riquesa a la ciutat i comarca per valor superior als 6 milions d’euros i un total de 42 llocs de treball directes i indirectes