La mostra tancarà amb un homenatge al cantant i músic Xesco Boix, del que ara es compleixen els 25 anys de la seva mort. Alguns estrangers, com la formació de Costa Rica Malpaís o l’italià Gianmaria Testa, avançaran també el seu nou material
Amb 20 anys a l’esquena, el Mercat de Música Viva de Vic s’ha convertit en un important trampolí de l’escena musical catalana i internacional. Aprofitant el ressò que té aquesta cita, cada cop són més els artistes que es decanten per presentar els seus nous treballs discogràfics a la capital d’Osona. Aquest any estrenaran el seu nou material a la 21 edició del Mercat, entre el 16 i el 20 de setembre, una vintena de cantants i grups, entre els que hi figuren noms tant destacats com Jabier Muguruza, Cris Juanico, Miquel Gil & Manel Camp Trio o Quimi Portet, etc.
El que fou líder de El Último de la Fila, junt amb Manolo García, donarà a conèixer el seu setè disc en solitari, que es titularà Viatge a Montserrat i inclourà una quinzena de noves cançons. La cita serà al Cinema Vigatà el 19 de setembre, el mateix escenari on també es podran escoltar per primer cop les noves peces de Roger Mas i de la nova formació de Miquel Gil & Manel Camp Trio, ambdós el divendres 18. El nou treball del cantautor de Solsona tindrà un to més elèctric que els seus discs anteriors, mentre que la proposta de piano, bateria, contrabaix i veu de Camp i Gil es passejarà pel blues, el tango i la samba.
Jabier Muguruza aterrarà un altre cop a Vic. En aquesta ocasió, l’autor i intèrpret basc presentarà el disc Taxirik ez, ple de textos reivindicatius i combatents. Muguruza, que sol posar música i veu a textos de Bernardo Atxaga, Iñaki Irazu i Xavier Lete, també el divendres 18 l’italià Gianmaria Testa, una veu ronca i d’estil refinat que ara aposta per cançons sense floritures. Aquella mateixa nit però al Sucre passarà pel Mercat Cris Juanico, acompanyat dels Mags del Binigall, amb un treball trufat d’aires roquers, new age i pop i referències a la Mediterrània i de la seva terra, Menorca.
Altres dels artistes que estrenaran treball són més desconeguts però igual d’interessants. La Coloma i el Puma, per exemple, és un duet que es va formar fa uns tres anys a Vic. Al capdavant hi ha la Coloma Beltrán (violí i veu) i el Saül Bruillcloïssa (guitarra i veu), dos músics que el dissabte 19 oferiran al Recinte Firal una fusió que inclou la rumba, el ska balcànic i músiques celtes i del Brasil.
També es podrà escoltar al Sucre el divendres 18 a la banda El Tío Carlos, convertida en un grup de culte del panorama barceloní, amb lletres corrosives, una original simbiosi entre el pop i la world music i un directe que inclou originals projeccions; i a Ialma, un grup amb cinc joves cantants belgues que recuperarà amb nous arranjaments el repertori tradicional gallec dels seus avantpassats. El concert serà a la plaça dels Màrtirs el 18 de setembre. Un dia després actuarà al mateix escenari Txala, un septet de percussió que fa de la txalaparta, un instrument basc, el seu leit motiv.
La llista de propostes discogràfiques que s’estrenaran a Vic inclourà també a Tarannà, un grup de música experimental format per gent del jazz que presentarà en societat Cançons d’amor i de guerra al Recinte Firal el 17 de setembre; a Flavio Rodríguez, que avançarà al Sucre el dissabte 19 les peces més pop del seu nou treball sense perdre de vista el soul, el funk i l’acid jazz que l’han acompanyat fins ara, i El Desván del Duende. Aquesta formació extremenya està a punt d’editar Increíble, pero cierto, on de nou la rumba pren la paraula i es mescla amb reggae, flamenc i bossa, i que es podrà a escoltar al Recinte Firal el mateix dissabte 19. La fusió, en aquest cas la tradició centreamericana i el son caribeny, és també la pedra que aguanta el projecte del grup de Costa Rica, Malpaís. La formació és presentarà al Sucre el 18 de setembre.
La colombiana Erika Muñoz portarà a la plaça dels Màrtirs el 19 de setembre la seva fusió de soukous, un so que té els seus orígens al Congo, i el son palanquero del seu país. I l’excomponent d’Aspid, Joanjo Bosk, també portarà nou treball a Vic (Recinte Firal, 18 de setembre), poc després de haver fet un homenatge a la Cançó en una proposta enregistrada amb l’Orquestra de Cambra del Empordà. El Mercat acollirà també les presentacions d’altres artistes, entre ells Litus, un cantautor amb un estil proper al new mood jazz (17 de setembre, Casino de Vic); els valencians The X, que es decanten pel pop electrònic (Recinte Firal, dia 18), i El Nota, que viatja cap a sonoritats rap i hardcore (Recinte Firal, dissabte 19).El 20 de setembre, l’últim dia del Mercat, la plaça Major retrà un homenatge a Xesco Boix, un músic i cantant que va morir fa 25 anys i al que s’associa al folk de casa nostra i a l’animació infantil. Al concert de Vic hi participaran, entre d’altres, Roger Canals, Lluís Pinyot, Amadeu Rosell, Corrandes, Can Cantem, Pep Puigdemont, Jordi Tonietti, Oriol Canals, Ramon Roma i Jaume Barri.